Głód tłuszczowy Głód tłuszczowy przy dostatecznej kaloryczności pokarmów nie wywołuje w zasadzie zmian w ustroju. Stwierdzono jednak, że obecność tłuszczu w pożywieniu jest konieczna ze względu na rozpuszczone w nim pewne witaminy (A i D) i lipidy. Oprócz tego tłuszcz jest konieczny ze względu na obecność w nim wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jak linolowego i linolenowego, które uznano za witaminę F. 3. Głód białkowy Głód białkowy wywołuje swoiste zmiany w ustroju mimo pobierania pokarmów kalorycznie pełnych, lecz bez białka. Ustala się stopniowo minimum azotowe, które. potem utrzymuje się długo, przy czym spalają się na początku zasoby białek, później zaś białko tkankowe, strukturalne. [przypisy: unident, larsen anestezjologia, lux med kielce ]
Comments are closed.
Powiązane tematy z artykułem: larsen anestezjologia lux med kielce unident
u nas w kraju lepsze jagody niz jakies chinskie gowno
[..] Cytowany fragment: żywność ekologiczna[…]
lekarze nie chcą dawać skierowania na badania i do specjalistów
Article marked with the noticed of: zdjęcie zębów[…]
główną przyczyną nadciśnienia jest stan zapalny naczyń krwionośnych
Article marked with the noticed of: dom spokojnej starości[…]
Ciekawa jestem tylko czy jeśli wynik będzie świadczył o alergii